Första elbilarna till privatkunder på plats i Volkswagens grekiska öprojekt

I ett stort hållbarhetsprojekt håller Volkswagen på att elektrifiera den grekiska ön Astypalea. Alla öns bilar ska ersättas av elfordon och öns energiproduktion (som fram till idag skett med dieselgeneratorer) ska komma från sol- och vindkraft.

Förra sommaren fick Polisen, flygplatsmyndigheten och öns kommun de första elbilarna på ön. Nu är det dags för de första privatkunderna att ta emot leverans av ytterligare elbilar.

Thanos Papagiannis är den första privatkunden som nu tagit emot en av elbilarna inom projektet. En turkos Volkswagen ID.3 ersätter Thanos tidigare Volkswagen Golf:

– E-mobilitet är en perfekt matchning för Astypalea. Sträckorna här är korta, strömförbrukningen låg och laddnätet är nu mycket väl utvecklat. Jag hoppas verkligen att Astypalea kan inspirera andra regioner att öka sina satsningar på klimatskydd med e-mobilitetslösningar, säger Thanos Papagiannis

Bland övriga elfordon som Volkswagen-koncernen levererar till ön finns Volkswagen ID.4, Volkswagen e-up och Seat MÓ eScooter 125. Satsningen är en del av initiativet ”Smart & hållbar ö”. Ett gemensamt samarbetsprojekt mellan koncernen och den grekiska staten. Planen är att Astypalea ska ställas om helt till en ö med smart, hållbar mobilitet i kombination med ett helt förnyat energisystem.

Pressbild: Volkswagen

– Astypalea är ett testområde för framtidens mobilitet. Ön genomgår samma förändring som många andra regioner i Europa, men på mycket kortare tid. När de första privatkunderna nu kör elbilar kommer det snabbt att spridas hur fascinerande det är med e-mobilitet, säger Maik Stephan, projektledare och chef för affärsutveckling på Volkswagen AG.

Till sommaren är det dags för nästa milstolpe i projektet. Då ska Volkswagen lansera helt eldrivna mobilitetstjänster tillsammans med lokala företag. Nya tjänster för samåkning och fordonsdelning ska förbättra mobiliteten samtidigt som det bidrar till att minska det totala antalet fordon på ön.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.