Premiär: BMW visar nya elbilen BMW i7 – mycket hästkrafter och bio i baksätet

Nu lanserar BMW sitt nästa flaggskepp i 7-serien och det är helt eldrivet. Nya BMW i7 ska erbjuda design och lyx i kombination med sportiga och komfortorienterade köregenskaper. Det här blir den mest kraftfulla bilen i 7-serien.

Den första varianten som kommer till Sverige är BMW i7 xDrive60. Den får en elmotor på framaxeln på 190 kW (258 hk) och en på bakaxeln på 230 kW (313 hk). Tillsammans ger de en total effekt på 400 kW (544 hk) med ett maximalt vridmoment på 745 Nm. Toppfarten ligger på 250 km/h och sprinten 0–100 km/h klarar den på 4,7 sekunder.

Elbilen får ett batteri på 101,7 kW vilket ska ge en räckvidd på mellan 590 till 625 kilometer enligt WLTP. Den genomsnittliga förbrukningen kommer ligga på mellan 18,4 kWh till 19,6 kWh per 100 kilometer.

BMW berättar inte hur hög den maximala snabbladdningseffekten är, men anger att det ska ta 35 minuter att ladda från 10 till 80 procent. För hemmaladdning finns en ombordladdare (AC) med en effekt på 11 kW.

Bioskärm i baksätet

I interiören vill BMW ge en innovativ användarupplevelse. Utöver BMW Curved Display ger en ny typ av ljus- och funktionslist på instrumentpanel och dörrar en extra upplevelse – både visuellt och genom beröring.

För den som sitter bakom ratten i finns de senaste förarassistentsystemen som erbjuder både en komfortabel och säker körupplevelse. Längre fram kommer 7-serien också erbjuda autonoma köregenskaper motsvarande nivå 3 med för både körning och parkering.

BMW i7 är standardutrustad med 4-zons klimatanläggning som styrs av en värmepump. Med tillvalet Heat Comfort Package ingår också värme i armstöd och dörrpaneler fram och bak, under instrumentpanelen fram, mittarmstöd fram och ratten. De uppvärmda ytorna ger en snabbare och mer behaglig uppvärmning av kupén än inblåst uppvärmd luft.

I baksätet får passagerarna en upplevelse utöver det vanliga. Här finns förutom gott om utrymme en touchpanel i dörrsidorna som styr både komfortfunktioner och underhållningen. En bred 31-tumsskärm med 8K-upplösning kan fällas ner från taket. Skärmen är utrustad med smart-TV-funktioner. Här kan man ta del av den senaste underhållning från en serie populära streamingtjänster.

Går att beställa idag, kommer i november

BMW i7 xDrive60 lanseras i Europa i november 2022. Idag öppnar svenska återförsäljare orderböckerna och priset startar på 1 580 000 kr. Under 2023 kommer en ännu kraftfullare variant. BMW i7 M70 XDrive kommer erbjuda mer än 600 hästkrafter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.