Caterpillar satsar på eldrivna grävare och hjullastare

Amerikanska Caterpillar som tillverkar anläggningsmaskiner visade på teknikmässan CES i Las Vegas upp hur man kommer att elektrifiera framtidens arbetsplatser. Under mässan fick vi se en rad olika lösningar på eldrivna maskiner och strömförsörjningstekniker.

Stjärnan i Caterpillars monter var underjordslastaren Cat R1700 XE LHD med en nyttolast på 15 ton. Lastaren har ett batteri på 214 kWh som kan laddas med hastigheter på upp till 740 kW genom att koppla in två MCS-laddare.

Att ladda batteriet fullt ska vara möjligt på under 20 minuter. Fordonet drivs framåt av en motor som producerar upp till 335 hästkrafter med ett vridmoment på 3200 Nm. Toppfarten är 18 km/h.

Bland andra prylar på plats fanns Caterpillars minigrävare 301.9 som med ett batteri på 32 kWh kan i 8 timmar på en laddning. Laddar fordonet gör man sedan över natten med en vanlig stickpropp eller med hjälp av en DC-laddare på 9 kW.

I videoklippet nedanför berättar Caterpillar mer om sina fordon men också många av de energilösningar man tillhandahåller för att möjliggöra elektrifieringen av arbetsplatser.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.