BMW har nått brytpunkten på elbilar – fossilbilen på dekis

Femton procent av alla nya bilar som BMW sålde förra året var elbilar vilket motsvarar totalt 376 183 enheter. Men målet är så klart att öka ännu mer, och BMW som nyligen berättade att man ska slopa tillverkningen av förbränningsbilar vid sin fabrik München beskriver nu också en tydlig brytpunkt.

I samband med en mediakonferens där BMW summerade 2023 delade biltillverkarens chefsekonomen Walter Mertl med sig av en tydlig observation.

– Brytpunkten för förbränningsmotorn har redan varit här, sa Walter och berättar att den passerades förra året. Han tillägger att tillväxten i försäljningen av bilar med förbränningsmotorer har stannat av och beskriver en försäljningsplatå med förbränningsbilar som kommer fortsätta, för att sedan plötsligt falla.

BMW har satt tydliga mål för framtiden. År 2026 kommer 33 procent av företagets sålda bilar att vara elbilar. Flaggskeppet är den nya modellserien Neue Klasse som ska resultera i sex stycken helt nya elbilar utvecklade som elbilar från grunden.

Serien ska innebära ett stort teknologiskt hopp och minska avståndet till konkurrenterna som ligger i framkant. Satsningen ska också göra elbilar mer lönsamma genom att BMW når skalfördelar som ska ge lägre batterikostnader och bättre effektivitet per kilowattimme.

Relaterad läsning: Så blir nya elbilar från BMW från 2025 – BMW nya 3-serien först ut.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.