Bygget av Gigafactory 4 utanför Berlin har startat – ska bygga Tesla Model Y 2021

Tesla bekräftade nyligen att man förvärvat mark i Tyskland för Gigafactory 4. Platsen ligger ett par mil sydöst om Berlin i Grünheide. Tesla betalade omkring 400 miljoner kronor för den drygt 300 hektar stora tomten. Redan nu har de första förberedelserna påbörjats.

På grund av platsens historia undersöks marken för vapen och odetonerade bomber från andra världskriget. Arbete med att bygga väginfrastrukturen kring platsen och röja skog har redan på börjats.

Tesla har som mål att bygga Tesla Model 3 och Model Y i fabriken. Målsättningen är att ha igång Model Y-produktionen redan under 2021. Inofficiella siffror säger att Tesla investerar €4 miljarder i konstruktionen, vilken ska bygga 500 000 Teslor årligen och ge 10 000 nya jobb i regionen.

Om Tesla lyckas hålla samma byggtempo som Gigafactory 3 som byggdes i Kina återstår att se. Tesla kunde då rulla ut de första bilarna redan 11 månader efter första spadtaget på fabriken.

I nedan videoklipp kan du se placeringen av Gigafactory 4:

Bonusklipp: Vägbygget till Gigafactory 4:

Bonusklipp: Uppröjning av mark:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.