Tesla: ”Rykten om skenande Teslor sprids av aktieblankare”

Amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA kan utreda flera påstådda fall där Tesla-bilar har accelererat okontrollerat och orsakat olyckor. Totalt rör det sig om 127 anmälningar, för 123 unika fordon som orsakat 110 krascher och 52 personskador, enligt uppgifter till Reuters.

Nu väljer Tesla att dementera incidenterna och menar att det är aktiekortare (personer som satsat på att Teslas aktie ska rasa) som ligger bakom dessa falska anklagelser. Tesla har undersökt varenda fall där föraren har påstått att bilen accelererat okontrollerat. Alla fall har visat sig vara misstag gjorda av föraren.

Tesla har flera säkerhetssystem som gör att en liknande olycka inte kan ske. Bland annat finns det sensorer som gör att kraften till motorn stryps om pedalerna visar tecken på att inte fungera som de ska. Som en extra säkerhetsåtgärd bromsar bilen alltid om en förare trycker på både accelerations- och bromspedalen samtidigt. Som en ytterligare åtgärd arbetar också autopilot aktivt med att tolka feltryck av pedalen.

– Vi är transparenta mot NHTSA, och vi kontrollerar alltid alla klagomål rörande oavsiktlig acceleration med dem. Alla fall vi undersökt med den, har datan bevisat att fordonen har fungerat korrekt, skriver Tesla.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.