BYDs billiga elbil för 20 000 euro ska utmana EU:s handelstullar

Den kinesiska biltillverkaren BYD bekräftade förra månaden att man planerar att lansera sin lilla elbil BYD Seagull i Europa. Lanseringen kommer någon gång nästa år. I Kina kostar Seagull motsvarande 100 000 kronor.

– Ja, vi planerar att ta Seagull till Europa nästa år. Men det är inte Seagull för den kinesiska marknaden, det kommer att bli en Seagull för den europeiska marknaden, en ny Seagull. Du har inte sett den än, bekräftar Stella Li, vice-VD för BYD.

Lanseringen är ett svar till den prispress som pågår på elbilar just nu och väntas fortsätta pågå framåt. En helt ny generation elbilar är på gång från de europeiska biltillverkarna som också kommer innebära bättre teknik till lägre priser.

Löften från BYD är att lansera BYD Seagull för under 20 000 euro (230 000 kronor). Det för att lägga sig under de europeiska tillverkarna som nu närmast har siktet på 25 000 euro. BYD lovar att det priset ska hålla ”även efter EU:s handelstullar och ändringar för att möta europeiska standarder”.

BYD Seagull är en kompakt elbil på 3,78 meter. I Kina är den utrustad med en motor på 55 kW (75 hk) och ett batteri på 30 kWh vilket ger en räckvidd på 305 kilometer (CLTC). Det finns också en variant med ett större batteri på 39 kWh med en CLTC-räckvidd på 405 kilometer. Den europeiska varianten av Seagull kommer däremot vara helt omarbetad för den europeiska kunden.

BYD siktar högt i Europa och planerar att bli en ledande elbilstillverkare i regionen. För att ducka stundande handelstullar kommer man bland annat att bygga en fabrik i Ungern, den ska vara i drift innan 2026.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.