Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Tyskland inför nya bonusregler för den som köper en elbil. Den nya bonusen införs för att hjälpa bilindustrin ut ur krisen. Bonusen blir därmed ett incitament till att införskaffa en elbil och Tyskland ställer samtidigt om sin vagnpark till en grönare sådan.

Bonusen når köparen i två omgångar. På elbilar som kostar under €40 000 ges en bonus på €6000 från staten, och en ytterligare bonus på €3000 kommer via biltillverkaren. Totalt får köparen då en bonus på ungefär 90 000kr för en elbil som kostar under 400 000kr.

Dessutom blir elbilar fria från fordonskatt fram till 2030. Samtidigt har Tyskland också sänkt momsen från 19% till 16% på bland annat bilköp. Utöver detta sänker man också skatten på förnyelsebar el under 2021 och 2022.

– Sammantaget kommer åtgärderna skapa möjligheter liknade de nordiska förutsättningarna för den tyska bilköparen. Volkswagen blir en relativt stor vinnare i det här, säger Demian Flowers, chef för fordonsforskning vid Commerzbank.

Tyskland är inte det enda europeiska landet som infört bättre och mer generösa bonusar i spåren av pandemin. I förra veckan gick Frankrike ut med bonusar på upp till 120 000kr.