Björn Nyland imponerad av hur snabbt Volkswagen ID.5 GTX kan snabbladda

Björn Nyland har satt klorna i Volkswagen ID.5 GTX och är imponerad över hur snabbt den laddar. Det är i hans klassiska 1000 kilometerstest som Björn sätter den fyrhjulsdrivna coupésuven på prov.

Syftet med långfärdstestet är att se hur snabbt en elbil kan köra 1000 kilometer. Det inkluderar flera laddstopp och därför spelar också elbilens snabbladdningskapacitet en direkt avgörande roll för hur snabbt elbilen kan komma ut på vägarna igen.

Testet visar att Volkswagen ID.5 GTX kan laddas med upp till 170 kW, vid låga batterinivåer. Resultatet på de 1000 kilometrarna blev därför 10 timmar blankt. Det är det snabbaste resultatet för någon av MEB-bilarna från Volkswagen-koncernen som Björn testat. Testet och testresultatet kan du se i videon nedan:

– Det är den snabbaste bilen i sin klass, endast slagen av Kia EV6, men det är verkligen imponerande hur snabbt det går att köra. Jag förväntade mig inte att den skulle vara så snabb, säger Björn i videon.

Han poängterar också att knepet är att komma fram till laddaren med fem procent. Om man har 10 eller 15 procent kommer man inte se de snabba 170 kW-hastigheterna. Likaså ska man inte sätta sig i bilen under laddningen, då det tycks aktivera klimatanläggningen som i sin tur tar kraft från HVAC-systemet som annars kyler batteriet under laddningen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.