Världspremiär: Volkswagen ID. Aero – en eldriven sedanmodell

Volkswagen visar nu upp konceptmodellen Volkswagen ID. Aero vilket ger oss en föraning om nästa elbil från Volkswagen. Modellen ska placera sig i ett segment av sedaner i den övre mellanklassen. 

Versionen vi får se idag är en försmak på produktionsmodellen som blir först ut att lanseras i Kina 2023. Men ID. Aero kommer också till Europa. Planen är att starta starta produktionen av en europeisk version i Emden i Tyskland senare under 2023.

ID. Aero bygger på Volkswagens MEB-pattform och får ett kort överhäng och en lång hjulbas vilket ska ge generösa utrymmen invändigt. Modellen blir nästan fem meter lång.

Vi ser ett sluttande tak i coupéstil som ska bidra till en ökad aerodynamisk form med ett luftmotståndsvärde på endast 0,23. I modellen sitter ett batteri på 77 kWh vilket ska ge en räckvidd på upp till 620 kilometer enligt WLTP.

– Konceptbilen ID. AERO ger oss en inblick i nästa medlem av ID.-familjen. En bil med en emotionell och samtidigt mycket aerodynamisk design, en räckvidd på mer än 600 kilometer, ett utomordentligt utrymme samt en premiuminteriör, säger Ralf Brandstätter, VD för märket Volkswagen.

– Genom vår strategi ACCELERATE driver vi i hög takt på elektrifieringen av vårt modellutbud. Efter ID.4 blir denna modell vår nästa världsbil för Europa, Kina och USA, fortsätter Brandstätter.

Nya designdetaljer

Modellen bjuder på en hel del designnyheter mot de tidigare MEB-baserade modellerna från Volkswagen. Bland annat lyfter Volkswagen fram de klassiska dörrhandtagen som ersätts av belysta pekytor. De nya handtagen ska bidra till att minska luftmotståndet.

Fronten präglas av den karakteristiska bikakestrukturen (”ID. Honeycombs”) vi känner igen från ID.-familjen, medan den tvådelade stötfångaren blir unik för ID. Aero-designen. Dessutom får den en smal ljuslist runtom till vänster och höger om den belysta VW-logotypen.

Visuellt fortsätter ljuslisten runt hela bilen med några avbrott och faller in i bakpartiets mörkare ljuslist och ett LED-bakljuskluster med bikakestruktur.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.