Årets största prissänkning: Hongqi E-HS9 sjunker med 300 000 kronor

Den kinesiska elbilen Hongqi E-HS9 är nog en av de mer spektakulära elbilarna som går att köpa i Sverige idag. Det är tydligt var man hämtat inspirationen. Hongqis designchef Giles Taylor har ett förflutet på Rolls-Royce. Och designdraget och inslagen på E-HS9 är överdådig på många sätt med löften om ”kunglig komfort”.

Natten till idag meddelar den svenska importören Hedin Bil att man under juni tillfälligt sänker priset med närmare 300 000 kronor på basmodellen, vilket därmed gör det till en av de mest prissänkta modellerna i år.

Sjusitsiga basmodellen E-HS9 Comfort får en prislapp som sjunker från 899 000 kronor till 599 000 kronor. Då får man en elbil med ett batteri på 84 kWh med en WLTP-räckvidd på 396 kilometer.

De andra två utrustningsnivåerna Premium och den betydligt mer lyxigare Exklusive har fått ett sänkt pris med 230 900 respektive 170 900 kronor. Dessa modellerna har större batteri och längre räckvidd. Den sistnämnda introducerar också luftfjädring och lyxigare interiör.

Hongqi har också introducerat en ny fjärde variant med den högsta utrustningsnivån Exclusive och ett ännu större batteri på 120 kWh. Det större batteriet levererar en räckvidd på upp till 515 kilometer, och elbilen har sex sittplatser, större hjul och en doftfunktion med fyra olika dofter.

Om de nya priserna ökar försäljningen återstår att se. Sedan introduktionen tidigare i år har det registrerats blygsamma 32 stycken Honqgi E-HS9 i Sverige. Vilket visserligen är betydligt många fler än de 0 Rolls-Royce som registrerats.

I sociala medier diskuteras prissänkningen redan flitigt. Modellen har kritiserats av Vi Bilägare för dyra reservdelspriser och den stora frågan är om även reservdelarna blir billigare. En norsk användare uppmärksammar att det i Norge fram till årsskiftet sålts närmare 2000 E-HS9 i landet, men att den på senare tid blivit dyrare efter skatteändringar – och att Teslas prissänkningar gjort modellen svårsåld. I år har Norge endast registrerat fyra nya E-HS9.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.