Zeekr lanserar tåligt elbilsbatteri som klarar eld, fritt fall och kyla

Zeekr har idag presenterat sitt nya och egenutvecklade elbilsbatteri ”the Golden Battery” med en hel del unika egenskaper. Det är världens första massproducerade 800-voltsbaserade LFP-batteri (litium-järnfosfat) och ska kunna ladda med otroliga laddeffekter på upp till 500 kW.

Den höga laddeffekten gör det till världens snabbast laddande LFP-batteri i serieproduktion. Bilar med batteriet ska kunna snabbladda på med 500 kilometer i räckvidd på endast 15 minuter, berättade Zeekr under presentationen. Även vid låga temperaturer på vintern ska laddningsprestandan vara högre än konkurrenternas.

Men det mest spektakulära är hur säkert det nya batteriet är. Zeekr hävdar att det ska kunna motstå allt från extrem kyla (-45 °C) i 8 timmar, 1000-gradig eld, klara översvämningar och kunna släppas fritt från höga höjder – och ändå fungera. Dessutom ska det gå att köra över det med en ångvält.

Något som Zeekr demonsterar i en kort video:

LFP-batterier har traditionellt en lägre energitäthet i jämförelse med NMC-bateriet (nickel-mangan-kobolt) på cellnivå. För att tackla det har Zeekr lagt ett särskilt fokus på att istället öka energitäthet på packnivå. Genom nya material och en enklare strukturell design når volymutnyttjandet av det nya batteripaketet 83,7 procent. Betydligt högre än konkurrenterna på marknaden, enligt Zeekr.

Produktionen av batteriet startade idag vid en anläggning i Zhejiang, Kina. Den första modellen att få det nya batteriet är Zeekr 007 som ska levereras till de första kunderna i januari.

Många av batteriproduktionens nyckelprocesser är automatiserade vilket ska bidra till att minska kostnaderna avsevärt. Zeekrs nya högpresterande batteri är 14,8 procent billigare per watttimme än traditionella litiumjonbatterier.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.