Xpeng ska lansera två nya elbilar 2023 – en kan utmana Tesla Model Y

Kinesiska elbilstillverkaren Xpeng har avslöjat planerna på att lansera två nya elbilar nästa år. En av dem kan bli en stark utmanare till Tesla Model Y.

Xpeng har ännu inte startat leveranserna på den svenska marknaden efter årets entré i Sverige. Men i hemlandet Kina rullar det på för fullt för Xpeng.

Idag erbjuder Xpeng flaggskeppet P7 och den billigare sedanen P5 samt suven Xpeng G3 och den nyligen lanserade supersuven Xpeng G9 i Kina.

– Under 2023 planerar vi att lansera två nya elbilsmodeller som ytterligare kommer att driva på våra försäljningssiffror, sa He Xiaopeng, VD för Xpeng i samband med senaste kvartalsrapporteringen.

Det handlar om en elbil i den så kallade B-klassen och en i C-klassen. Där bokstäverna signalerar elbilarnas storleksklass. För sammanhanget placerar sig Xpeng P7 i B-klassen medan den större suven Xpeng G9 placerar sig i C-klassen.

– Vi förväntar oss att våra investeringar i R&D kommer att bära frukt under de kommande kvartalen med lanseringar av flera nya produkter. Det kommer att ge ny tillväxtpotential och stärka vår ledande position inom smarta elfordon, kommenterar Hongdi Brian Gu, vice ordförande Xpeng.

Lanseringen av elbilen i B-klassen är planerad till första halvan av nästa år. Den kommer att ”nå en större publik” än Xpeng P7. Hongdi Brian Gu sa också att den kan bli en ”stark utmanare” till Tesla Model Y.

Den lyxigare och större elbilen i C-klassen kommer under andra halvan av 2023. Dess premiumposition och stora format kommer dock ha en begränsad publik.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.