Volvos elbilssyskon Jiyue 07 är en designvinnare

Tidigare i höst presenterade Volvo-ägaren Geely och teknikjätte Baidu sitt nya gemensamma projekt på ett nytt elbilsmärke. Då fick vi se den självkörande elbilen Jiyue 01. En bil med fordonsteknik från Geely och självkörande teknik från Baidu.

Nu har Jiyue officiellt presenterat sin andra modell i form av Jiyue 02. Företaget tillkännagav också att den vunnit två designutmärkelser – iF Design Award för 2023 och Red Dots utmärkelse för bildesign 2023.

Modellen bygger på Geelys senaste elbilsplattform SEA. En plattform som bland annat sitter i Volvo EM90, Volvo EX30, Polestar 4 samt samtliga Zeekr-modeller.

Jiyue 07 tar formen av en slank halvkombi med ett särskilt fokus på aerodynamiskt prestanda. Bland designdragen finns en låg front, dolda dörrhandtag, en aktiv spoiler tillsammans med femekrade fälgar med aerodynamiska kåpor.

Instegsmodellen av Jiyue 07 har ett LFP-batteri på 71,4 kWh och en motor på 200 kW. En fyrhjulsdriven variant kommer också erbjudas med ett 100 kWh NMC-batteri och en total motoreffekt på 400 kW från två motorer.

Det självkörande systemet utvecklat av Baidu förlitar sig på en uppsättning kameror och radar men inga Lidar-sensorer. Modellen väntas enligt kinesiska medier utmana modeller som Tesla Model 3 och BYD Han. Marknadslanseringen är planerad till mitten av 2024 i Kina, om det finns några globala planer för Jiyue återstår att se.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.