Geely lanserar världens första självkörande elbil för konsumentmarknaden

Geely och teknikjätten Baidu lanserar nu sin självkörande robotbil JiYue 01 på den kinesiska marknaden. Det är världens första självkörande bil för konsumentmarknaden som använder sig av Baidus Apollo nivå 4 autonoma körlösning.

Föraren kan luta sig tillbaka under majoriteten av bilresan. Den nya robotbilen kan köra från punkt A till B helt utan förarens ingripande, och kan dessutom söka upp en parkeringsplats och parkera själv.

Bilen kan själv exempelvis utföra fullständigt autonoma filbyten och omkörningar, köra på och av motorvägen, undvika flerfiliga hinder, göra avancerade vänstersvängar, identifiera övergångsställen och trafikljus samt parera för fotgängare och andra oskyddade trafikanter.

Tekniken ska fungera på runt 90 procent av Kinas motorvägar och i tre storstäderna Hangzhou, Beijing och Shanghai. Under 2024 kommer funktionen utökas till fler än 200 städer.

JiYue 01 kommer erbjudas både med tvåhjuls- och fyrhjulsdrift med en motoreffekt på mellan 200 kW och 400 kW beroende på utförande. Den snabbaste modellen ska ta sig från 0 till 100 km/h på 3,8 sekunder.

Två batterialternativ kommer erbjudas. Ett på 71,4 kWh och ett på 100 kWh. Det ger en räckvidd på 550 respektive 720 kilometer enligt den generösa CLTC-körcykeln som används i Kina. Snabbladdning ska vara möjlig från 10 till 80 procent på under 30 minuter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.