Toyota uppmanas sluta lobba mot elbilar

Avgående VD Akio Toyoda (67 år) och nya VD:n Koji Sato (54 år).

Det är dags för Toyota att sluta lobba mot elbilar. Det är uppmaningen i ett öppet brev från 54 konsument- och miljöorganisationer från 26 länder. Brevet är riktat till Toyotas nya VD Koji Sato som tillträdde i helgen.

Avsändarna av brevet menar att Toyota och dess avgående ledning alldeles för länge har lobbat för att försena och förhala övergången till elbilar. Toyota har bland annat utsetts till ”den mest hämmande biltillverkaren i världen, två år i rad” när det kommer till miljöarbete, står det att läsa i brevet.

Uppmaningen är nu att Koji ska fullfölja sina löften om att Toyota faktiskt denna gången ska ställa om. Koji har bland annat tillträtt med löftet om att fasa ut förbränningsmotorn i Europa och USA till 2030 och globalt 2035.

Man menar att Toyota nu på allvar måste sluta med sitt ”aggressiva motstånd mot elbilar”. Dessutom lyfter man fram att Toyota alldeles för länge har överdrivit fördelarna med plug-in-hybrider (PHEV). Utsläppen från hybrider är tre till fem gånger högre än förväntat.

Toyotas enda elbil bZ4X stod förra året för 0,2 procent av företagets totala billeveranser.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.