TopGear kör ett försök till världens bästa elbil, Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royces vision är att tillverka världens bästa bilar. Genom Rolls-Royce Spectre har man nu också lanserat sin första elbil. Vilket då på Rolls-Royce-språk blir världens bästa elbil.

Spectre är en stor pjäs på 2,5 ton och även om Rolls-Royces inte har några listpriser så ligger priset på en bit över tre miljoner kronor. Men som köpare av en Rolls-Royce är det också sannolikt att man vill sätta sin egen prägel på bilen, och då kan priset enkelt dra iväg uppåt 4,5 miljoner kronor.

Brittiska TopGear har tagit Spectre på en provtur. Den är fyrhjulsdriven med en total motoreffekt på 575 hästkrafter, klarar 0 till 100 km/h på 4,5 sekunder med en räckvidd på upp till 530 kilometer. Räckvidden på 530 kilometer är förövrigt långt mer än nödvändigt för Rolls-Royce kunder. På längre turer tar de istället sin privatjet, förklarar biltillverkaren.

– Jag kan se landskapet susa förbi fönstret, mina fötter trycker på pedalerna, mina händer vrider på en ratt men inget annat liknar någon körning jag någonsin har gjort innan. Det känns mer som att segla på en stilla sjö eller som en noll-turbulensflygning på låg höjd. Den är så isolerad och så otroligt otrolig raffinerad att den till slut förändrar hur du kör, säger programledaren Ollie Kew.

Hela inslaget kan du se nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.