Tesla-utmanaren BYD Seal kommer till Europa 2023

BYD planerar att introducera den mellanstora sedanen BYD Seal i Europa. Det står klart efter att BYD avtäckte elbilen i samband med öppningen av bilmässan i Paris i måndags.

Det är BYD:s första elbil med ett strukturellt batteripaket, eller ”cell to body” som BYD väljer att kalla konstruktionen. Det ska bland annat ge en styvare kaross som i sin tur ger bättre väghållning och ökad komfort.

Introduktionen kommer ”troligtvis ske nästa år” enligt BYD europeiska säljchef. Det ligger nära till hands att jämföra BYD Seal med Tesla Model 3. Storleksmässigt är de nästan lika stora.

BYD Seal mäter in på 4800 mm i längd, 1875 mm i bredd och 1460 mm i höjd. Tesla Model 3 mäter 4694 mm på längden, 1849 mm i bredd och 1443 mm på höjden.

Det finns idag inga närmare detaljer om i vilka utföranden BYD kommer erbjuda Seal i Europa. I Kina erbjuds den i tre olika utföranden från Standard Range, Long Range till Performance med en räckvidd från 550 km till 700 km, enligt den optimistiska kinesiska körcykeln CLTC.

BYD SealSRLRPerformance
DrivningRWDRWDAWD
Effekt150 kW
(201 hk)
230 kW
(308 hk)
390 kW
(523 hk)
Räckvidd
(CLTC)
550 km700 km650 km

BYD Dolphin

BYD överväger också att lansera den kompakta elbilen Dolphin i Europa eftersom små bilar är populära hos europeiska köpare. Det med tydlig betoning på överväger.

Dolphin mäter in på 4100 mm i längd vilket gör den en decimeter kortare än Volkswagen ID.3. Den är utrustad med ett batteripaket på 44,9 kWh och erbjuder en räckvidd på runt 400 km (enligt optimistiska körcykeln CLTC).

Men innan BYD kommer att lansera Seal och eventuellt Dolphin är det fullt fokus på att lansera Atto 3, Han och Tang. Den svenska säljstarten kommer att dra igång mot slutet av den här månaden, och inför det håller BYD på att öppna flera showrooms.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.