Tesla-fabriken i Berlin strömlös – vänsterextremister bakom attack

Under tisdagen bröt en brand ut i ett elskåp i anslutning till Teslas fabrik i Berlin. Branden slog ut strömförsörjningen i området och gjorde bland annat fabriken och bostäder i området strömlösa. Produktionen vid fabriken fick pausas. Flera timmar senare var fabriken fortsatt strömlös i det som befaras vara en riktad attack till Tesla.

Tidiga rapporter uppgav att branden kunde varit anlagd och att det var aktivister som motsätter sig Teslas planerade expansionsplaner som låg bakom branden i elskåpet. Polisen undersöker om det rör sig om en anlagd brand, men vill inte kommentera om så är fallet. De bekräftar att branden inte spridit sig till Teslas anläggningar.

Personal från energiföretaget E.ON som ansvarar för anläggningens nätanslutning är på plats för att reparera skadorna på högspänningsledningen som slog ut elektriciteten i området, uppger nyhetsbyrån Reuters. Ännu finns ingen prognos för när strömmen är tillbaka.

Uppdatering 13:00: En vänsterextrem grupp som kallar sig Vulkangruppe har tagit på sig skulden för sabotaget, enligt tyska medier.

– Vi saboterade Tesla idag, sa gruppen i ett brev. Det hela rubriceras som mordbrand av lokala polismyndigheten. Det skulle inte vara första gången för Vulkangruppe, 2021 misstänktes de ligga bakom en mordbrand på platsen som då var en byggarbetsplats.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.