Svenska elbilen Luvly O blir utmärkande energisnål

Tidigare i år visade det svenska bolaget Luvly upp sin lilla kompakta elbil Luvly O. Fordonet är utvecklat för stadsmiljöer, och ska sänka kostnaderna för att både köpa och äga en elbil. Luvly har tidigare kommunicerat ett riktpris på under 100 000 kronor.

Styrkorna med en elbil i ett kompakt format är många. Inte minst för energieffektiviteten som blir särskilt låg hos Luvly O.

– Luvly O:s låga vikt gör att den är oerhört effektiv under användning, med en energiförbrukning i storleksordningen 6,0 kWh/100 km. Ungefär två till fyra gånger bättre än ”fullstora” elbilar, berättar företaget för designtidningen Dezeen.

Luvly anser att man kommer att kunna revolutionera transporter i städer och skifta fokuset från överväxta suvar med den kompakta elbilen.

Håkan Lutz, VD på Luvly.

– Den genomsnittliga européen använder en bil 33 kilometer om dagen och kör en till två personer, i en stad i låga hastigheter. För detta är den genomsnittliga bilen uppenbarligen för stor. Överflödiga bilar ger mer föroreningar, är starkare, tar mer plats och är farligare för fotgängare, säger grundaren Håkan Lutz till tidningen.

Luvly O mäter 2,7 meter i längd, 1,53 meter i bredd och är 1,44 meter hög. Den har plats för fyra personer men finns också anpassad för godstransporter. Räckvidden är upp till 100 kilometer och toppfarten är 90 km/h.

Lanseringen är planerad till andra halvan av detta året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.