Studenternas elbil Stella Terra behöver aldrig besöka en laddstation

Stella Terra reser genom Marocko. Foto: Bart van Overbeeke.

Stella Terra är elbilen utvecklad av studenter vid Eindhovens teknologiska universitet i Nederländerna som aldrig måste plugga in för att ladda. Istället är bilen helt självförsörjande på solkraft.

Den är dessutom godkänd för trafik och studenterna har nu gett sig ut på en 1000 kilometer lång roadtrip för att bevisa sitt koncept. Bilen befinner sig just nu på en resa genom Marocko under oktober månad. Målet är att åka genom landet och sedan avsluta med en resa i Saharaöknen.

En solig dag kan bilen köra upp till 630 kilometer. Solar Terra har en toppfart på 145 km/h och väger bara 1200 kg. Det lätta konstruktionen har varit en förutsättning för konceptet.

Här laddar Stella Terra på med energi i Marocko. Foto: Bart van Overbeeke.

– Stella Terra måste klara de tuffa förhållandena vid terrängkörning samtidigt som den förblir effektiv och lätt nog att drivas av solen. Det är därför vi var tvungna att designa nästan allt för Stella Terra själva, från upphängningen till växelriktarna för solpanelerna, berättar Wisse Bos, teamchef för Solar Team Eindhoven.

Foto: Bart van Overbeeke.

Enligt Wisse ligger Stella Terra fem till tio år före den nuvarande marknaden: ”Vi tänjer på teknikens gränser. Med Stella Terra vill vi visa att omställningen till en hållbar framtid ger anledning till optimism och uppmuntrar individer och företag att påskynda energiomställningen”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.