Studenternas elbil klarar 0 till 100 km/h på under 1 sekund

Fotograf: Alessandro Della Bella/ETH Zurich

Världens snabbaste elbilar i serieproduktion kämpar idag med att ta sig under tvåsekundersgränsen i sprinten 0 till 100 km/h. Rimac Nevera och Lucid Air Sapphire ligger precis under. Tesla Model S Plaid ligger precis över. Det är så klart imponerande prestationer.

Men studenter vid ETH Zurich och Högskolan i Luzern vill komma ner på under en sekund. Studenterna har tagit fram en liten gocart-liknande elbil för ändamålet. Konstruktionen väger endast 140 kg.

I veckan gjorde man sitt officiella rekordförsök och visst lyckades teamet. Föraren Kate Maggetti satte sig bakom ratten och tryckte på accelerationspedalen. Tiden blev 0,956 sekunder för sprinten 0 till 100 km/h. Toppfarten nådde man på endast 12,3 meter. Det motsvarar billängden hos tre bilar i kompaktklassen.

– Jag känner lite nerver. Det har nog också med respekt att göra. Och så är det kul också. Det är som att åka i en berg-och-dalbana med en riktigt snabb start. Du känner trycket och får en rejäl spark, berättar Kate Maggetti.

Rekordförsöket kan du se i videon nedanför:

Studenterna slog därmed det tidigare världsrekordet på 1,461 sekunder. Det sattes i september 2022 av ett team studenter från universitetet i Stuttgart.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.