Stellantis presenterar effektiv plattform för elbilar – med lansering i år

Bilkoncernen Stellantis nya plattform STLA Medium ska ligga till grund för en rad kommande elbilar från bland annat Peugeot, Opel och Alfa Romeo. Plattformen är en av fyra nya plattformar – där alltså Medium är först ut att lanseras. Fokuset för STLA Medium är elbilar med bra räckvidd och ledande energieffektivitet.

Plattformen är baserad på en 400-voltsarkitektur och målet är att elbilarna som bygger på den ska ha en energiförbrukning på under än 14 kWh/100 km.

Stellantis kommer att erbjuda två olika storlekar på batteriet, där det största batteriet kommer med en kapacitet på 98 kWh. Det ska ge räckvidder på upp till 700 kilometer. Det kommer att kompletteras av ett mindre batteripaket med en räckvidd på 500 kilometer (WLTP).

Stellantis har inte avslöjat den maximala effekten på snabbladdningen, men att ladda batteriet från 20 till 80 procent ska vara möjligt på 27 minuter. Målet är 2,4 kWh per minut.

Plattformen kommer ha stöd för både framhjulsdrivna elbilar och fyrhjulsdrivna. De framhjulsdrivna får en motor med en effekt på 160 kW. Med två motorer och fyrhjulsdrift är det möjligt att leverera upp till 285 kW.

Plattformen ska lämpa sig för bilar i C- och D-segmentet, med en rad olika karosstyper från sedaner, kombier, suvar och crossovers. Dessa med en hjulbas från 2,7 till 2,9 meter och en fordonslängd på 4,3 till 4,9 meter.

Stellantis räknar med att kunna bygga upp till två miljoner elbilar per år baserade på STLA Medium-plattformen i flera fabriker runt om i världen, med start i Europa i år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.