Rolls-Royce lanserar elbilen Spectre – infriar grundarens löfte

Förra året visade Rolls-Royce upp konceptet Silent Shadow. Det skulle signalera starten på en elektrisk framtid för märket, även om det konceptet var väldigt futuristiskt.

Nu har Rolls-Royce visat upp en maskerad version av märkets första elbil som faktiskt kommer gå i produktion. Elbilen har fått namnet Spectre och kommer nå de första kunderna under slutet av 2023

Nu ska Spectre först genomgå omfattande tester. Rolls-Royce berättar att testflottan kommer att få rulla helt öppet ute på vägarna. Totalt ska man köra 250 000 mil och simulera 400 års av användande.

Rolls-Royce har inte släppt några detaljer kring drivlinan. Däremot har det tidigare funnits rykten om att om att den är utvecklad i samarbete med BMW. Så blir inte fallet. Spectre kommer bygga på en egen drivlina. Förväntningen är ett batteripaket på 100 kWh och en räckvidd på över 500 kilometer.

Inte första elbilen

Rolls-Royce har haft tankarna på elbilar förut. Redan år 1900 experimenterade en av märkets grundare Charles Rolls med elbilar. Han var då övertygande om att eldrift är den ideala drivlinan.

Rolls ska ha sagt: ”Elbilen är helt ljudlös och ren. Det finns ingen lukt eller vibrationer, och de kommer bli mycket användbara när ett nätverk av fasta laddstationer kan ordnas. Men för just nu räknar jag inte med att de kommer att vara användbara. Åtminstone inte på många år.”

– Jag är stolt över att kunna meddela att Rolls-Royce ska påbörja testerna för en extraordinärt ny produkt som kommer att höja den globala helelektriska bilrevolutionen och skapa den första och finaste superlyxprodukten i sitt slag, säger märkets VD Torsten Müller-Ötvös.

– Detta är inte en prototyp. Detta är den riktiga saken och den kommer att testas ute helt öppet, avslutar Torsten.

https://www.youtube.com/watch?v=fNxCfShtTFE
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.