Renault Zoe kraschar krocktesterna – faller från 5 till 0 stjärnor

Foto: Euro NCAP

När elbilen Renault Zoe krocktestades hos Euro NCAP 2013 fick den toppbetyget fem stjärnor. Sedan dess har utvecklingen kring säkerhet gått framåt. Något som nu Renault och elbilen Zoe nu får erfara. När Zoe nu testas på nytt får den noll stjärnor.

Den ”nya” Zoe kom 2020 med flera nyheter. Bland annat förbättringar till drivlinan och batteri. Men Renault gjorde inga tillägg på säkerhetsutrustningen, påpekar Euro NCAP. Snarare påtalar man att en sidoairbag blivit nedgraderad från en som skyddadade både huvudet och bröstkorgen till att endast skydda bröstkorgen.

– Euro NCAP:s tester visar på de betydande skillnaderna som uppstår när en tillverkare beslutar att inte uppgradera säkerhetsnivån för ett fordon som hålls i produktion, kommenterar Rikard Fredriksson, säkerhetsrådgivare på Trafikverket.

För Renaults budget-märke Dacia och deras billiga elbil Spring ser det också dystert ut. I testerna får Dacia Spring endast 1 stjärna och Euro NCAP.s generalsekreterare Michiel Van Ratingen har uttalat sig om resultaten.

– Dessa dystra resultat för Zoe och Dacia Spring visar att säkerheten har blivit en sidoeffekt av gruppens övergång till elbilar. För bara några månader sedan hävdade Dacia att de var ”fullt fokuserade på att alltid öka säkerheten för passagerarna” och att deras bilar alltid har förbättrad passagerarsäkerhet. Så är det uppenbarligen inte. Dessa bilarna erbjuder inte någon märkbar aktiv säkerhet som standard och deras passagerarskydd är också sämre än något fordon vi har sett på många år, säger Michiel van Ratingen, generalsekreterare på Euro NCAP.

– Det är cyniskt att erbjuda konsumenten en prisvärd miljöbil om den kommer till priset av högre skaderisk vid en olycka. Andra bilar, som Fiat 500e, som nyligen fick 5 stjärnor i Green NCAP visar att säkerheten inte behöver offras för miljön, avslutar Michiel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.