Renault ger gamla elbilar nytt liv med ny teknik – mot en miljon kilometer

Pressbild: Renault

Renault har startat ett projekt där man renoverar äldre bilar och säljer dem på nytt. Först ut är två stycken Renault Zoe från 2011. Målsättningen är att bygga om använda bilar så att de matchar dagens behov och därmed förlänga livslängden. Projektmålet är att nå en miljon kilometer.

Först ut är två första generationen Renault Zoe från 2011 utrustade med ett batteri på 22 kWh. Bilarna har rullat 21 172 respektive 31 026 mil. När bilarna inkommer till fabriken genomgår de en noggrann kontroll. De blir rengjorda, får utslitna delar utbytta och lackeras om efter behov.

Renault fokuserar också på tekniken. Bilarna utrustas också med ny teknik som inte fanns 2011. Det får också en uppdatering av bilens programvara och batteri, för möjlighet till längre räckvidd. Även system som Android Auto och Apple CarPlay kan integreras, tillsammans med ny teknik som virtuella nycklar och trådlös mobilladdning.

Projektet har också gett Renault mer kunskap om hur deras bilar åldras, skriver Renault i ett pressmeddelande. De har kunnat dra lärdom av vilka komponenter som håller över tid och vilka som inte gör det. Kunskap man sedan kan ta med sig in i nyproduktionen.

– Det är nu klart för oss att bilens batteri faktiskt är enormt bra och räcker mer än tio år, och att klädseln också är ganska robust. Å andra sidan kan vi se att många plastdelar och ljusa färger inte håller så bra. Det är områden där vi kan förbättra och där vi kan byta ut delar, säger Thierry Parot som ansvarar för projektet.

De två Zoe-bilarna är de första bilarna som rullar genom Re-Factory-fabriken. Målet är att omkring 100 000 till 150 000 bilar ska gå igenom projektet istället för att hamna på skroten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.