Elbilen Cupra Born är här – tuffast i MEB-familjen

Idag drog Cupra av skynket på elbilen Cupra Born. Det är den första elbilen från Seats prestandamärke. Det är tydligt att Cupra följt sin linje och anammat ett betydligt tuffare, djärvare och sportiga formspråk än sina koncernsyskon. Målet är att locka fler unga till att välja elbil.

Inledningsvis kommer Cupra Born med antingen ett batteripaket på 45 eller 58 kWh. Räckvidden är på mellan 349 och 427 kilometer. Senare i år kommer också MEB-plattformens stora batteri på 77 kWh och med en räckvidd på upp till 540 kilometer.

Med dynamisk chassikontroll i kombination med sportchassi och ESC Sport, progressiv styrning, större bromsar och breda däck på 20″ lättmetallfälgar ska Cupra Born sticka ut i portföljen.

– Cupra Born är en ”game-changer” på elbilsmarknaden och impulsen till företagets transformation. CUPRA Born levererar stimulerande design, omedelbar prestanda och erbjuder en räckvidd på mer än 500 km, och bidrar till att minska de globala koldioxidutsläppen och ta oss till våra europeiska miljömål. Men det är inte allt, säger Wayne Griffiths, VD för Cupra och Seat. 

– Med emotionell sportighet vill vi att Cupra Born ska få nästa generation unga utmanare att vara delaktiga i denna utveckling. Därför kommer Cupra att använda okonventionella vägar för att nå nya människor och ta varumärket Cupra bortom det traditionella, tillägger Wayne Griffiths.

Tredje version med boostpaket

Instegsmodellen Cupra Born 45 med lilla batteripaketet och lilla motorn har ett startpris på 398 900 kronor. Motorn producerar 150 hästkrafter och 0-100km/h genomförs på 8,9 sekunder.

Mellanvarianten Cupra Born 58 erbjuds med en motor som producerar 204 hästkrafter, och klarar 0-100 km/h på 7,3 sekunder. Priset för den startar på 432 900 kronor.

Genom ett e-Boost-paket ska det bli möjligt att få ännu högre effekt från motorn. Då levererar Born 231 hästkrafter och tar bilen från 0-100 km/h på 6,6 sekunder. Prestanda något närmre det som är förväntat av Cupra. Det paketet kommer finnas tillgängligt från årsskiftet.

Tillverkningen av Cupra Born kommer att starta i september i fabriken i tyska Zwickau. Sida vid sida med Volkswagen ID3. Prismässigt lägger sig instegsmodellerna några tusenlappar lägre än sin koncernmotsvarighet Volkswagen ID.3.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.