Produktionen av nya Audi Q8 e-tron har startat

Audi Q8 e-tron quattro, Audi SQ8 Sportback e-tron quattro

Audis första elbil Audi e-tron fick inför modellåret 2023 det nya namnet Audi Q8 e-tron. Dessutom har den blivit bättre med bland annat längre räckvidd och snabbare laddning.

Nu har den första uppdaterade och omdöpta storsuven rullat av produktionslinan i fabriken i Bryssel. Originalet Audi e-tron lanserades 2018 och har sedan dess tillverkats i 160 000 exemplar. Nu är Audi redo för nästa era.

– Bryssel har gjort ett fantastiskt pionjärarbete. Vi lär oss av vår erfarenhet av att ha levererat cirka 160 000 fordon globalt. Nya Audi Q8 e-tron är med sin ökade effektivitet och räckvidd, liksom sin vässade design, en tydlig symbol för e-mobiliteten, säger Gerd Walker, chef för Produktion och Logistik i Audis ledning.

Nya Audi Q8 e-tron kommer både som en fullstor suv och som i Sportback-variant med sluttande bakdel. Dessa kommer med tre olika drivlinor.

Basmodellen har en motoreffekt på 250 kW (340 hk) och erbjuder en räckvidd på upp till 491 kilometer. Det finns också varianter med större batteri som kan leverera upp till 600 kilometer på en laddning.

De mest kraftfulla varianterna av Audi Q8 e-tron får prefixet S och blir alltså SQ8. Dessa är utrustade med tre motorer som tillsammans producerar 370 kW (495 hk).

Uppdaterade Q8 e-tron får också snabbare laddning än sina föregångare. Snabbladdning ska vara möjlig med upp till 170 kW på varianterna med det största batteriet. Att ladda från tio till 80 procent ska ta 31 minuter.

Leveranserna i Sverige startar till våren. Priserna startar på 849 400 kronor. Läs mer om Audi Q8 e-tron här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.