Elbilarna ökar snabbt i USA – traditionella märken börjar utmana Tesla (nästan)

Registreringen av elbilar börjar nu ta ordentligt fart i USA, det visar färsk statistik som InsideEVs redovisar. Även om Tesla dominerar försäljningen under årets nio första månader så är det andra märken som ser den största ökningen mot tidigare år.

65 procent av alla elbilarna som registrerats mellan januari och oktober i år var en Tesla i USA. Resterande 35 procent var elbilar från andra märken.

Totalt fick USA 604 638 nya elbilar under perioden. Av dessa stod Tesla för 391 937 av registreringarna. Tesla-registreringarna ökade med 50 procent mot samma period förra året.

De övriga bilmärkenas elbilar motsvarar en volym på 212 701 bilar. Ökningen från förra året imponerar här rejält. Den är upp 81 procent mot förra året. Det är en mycket tydlig indikation på att andra märken nu börjat leverera konkurrenskraftiga alternativ som faller köparna i smaken.

Volymmässigt dominerar Tesla ändå fortfarande jämfört med de övriga märkena i USA. Av de fem populäraste elbilsmärkena kommer Tesla på förstaplats med stor marginal – med 391 937 elbilar. Efter det följer Ford med 44 219 elbilar, Kia med 25 911 elbilar, Hyundai med 23 210 och på femteplats BMW med 8 524 elbilar.

Även i Sverige har vi under de senaste året sett att andra bilmärken ökar i volym snabbare än Tesla. Här har andra märken redan gått om. I Sverige står Tesla för nio procent av alla elbilar hittills i år vilket räcker till en fjärdeplats på märkestoppen. Volkswagen, Kia och Volvo har levererat fler elbilar i Sverige i år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.