Premiär: Ari 902 är en liten och billig elbil från Tyskland

Små och kompakta elbilar gör succé i Kina. Bland populära modeller finns GM-bilen Wuling Hongguang EV som under flera månader var landets mest sålda elbil. I Europa har det varit desto skralare med små elbilar med en lika liten prislapp. Fram tills nu.

Tyska Ari Motors har idag visat upp sin nya mini-elbil Ari 902. Företaget har länge tillverkat små och kompakta arbetsfordon och mopeder med eldrift. Det som gör Ari 902 unik är att den är betydligt större i det kompakta segmentet och påminner mer om en personbil.

Ari 902 har plats för två personer och trots sitt nätta format är det en lastare av rang. Bagaget rymmer hela 766 liter med en maxlast på 190 kilo. Fordonet mäter 2,95 meter i längd, 1,5 meter i bredd och 1,5 meter på höjden.

Elbilen är utrustad med en elmotor på 15 kW och har en toppfart på 90 km/h. Priset startar på 13 990 euro.

Det är möjligt att välja mellan tre olika storlekar på batteriet. Standard är ett batteri på 9,5 kWh vilket ger en räckvidd på 110 kilometer. Det största batteriet på 19 kWh adderar 1970 euro till priset men ger en räckvidd på 200 kilometer. Laddar batteriet gör man i ett vanligt 230-voltsuttag.

Ari Motors har utvecklat modellen speciellt för europeiska storstäder. Ari Motors har tagit fram tre erbjudanden, antingen speciellt fokuserad på passagerartransport eller mer praktiskt utformad för hantverkaren eller den lilla budfirman.

Komfort- och säkerhetsutrustningen är förhållandevis omfattande. De inkluderar allt från elektriska fönsterhissar, ABS-bromsar, servostyrning, luftkonditionering, centrallås med fjärrkontroll, ett lastgolv i trä med 4 lastöglor, lastgaller, backstart, backkamera och LED-ljus.

Bland extrautrustningen i tilläggspaketet Comfort finns dimljus, taklucka, förarassistanssystem med autobroms och takräcke.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.