Nya generationen elbil, Audi Q6 e-tron med Porsche-prestanda är här

Audi visar idag upp nya elbilen Audi Q6 e-tron som för märket också innebär ett stort teknikskifte. Detta är den första elbilen från Audi som bygger på nya plattformen PPE. En plattform som utvecklats med Porsche, och också sitter i nya Porsche Macan.

Q6 e-tron får ett batteri på 100 kWh vilket ger en räckvidd på upp till 623 kilometer för Audi Q6 e-tron och 591 kilometer för den kraftfullare SQ6 e-tron. Den förstnämnda levererar en systemeffekt på 285 kW (388 hk). Den mer kraftfullare levererar 380 kW (490 hk). Sprintarna 0 till 100 km/h gör de två modellvarianterna på respektive 5,9 och 4,3 sekunder.

– Audi Q6 e-tron på den nya PPE-plattformen är nästa tekniksprång inom elektrisk premiummobilitet för våra kunder. PPE visar hur vi samlar kompetens inom Volkswagen-koncernen och på så sätt gör elmobilitet skalbar. Tack vare PPE kan vi lansera volymsmodeller med hög teknisk standard i olika segment och därmed elektrifiera vår portfölj ytterligare, sade Gernot Döllner, VD för Audi.

I samband med avtäckningen av den exklusivare syskonmodellen Porsche Macan stod det också klart att plattformens paradgred kommer bli snabbladdning. Det spiller givetvis över på Audi. Genom 800-voltsteknik är det möjligt att ladda med effekter på upp till 270 kW, och att ladda från 10 till 80 procent ska ta imponerande 21 minuter. 10 minuters laddning ska ge 255 kilometer i körsträcka.

Med Q6 e-tron har Audi också introducerat en helt ny designfilosofi med ett större fokus på användaren. Audi talar om en tredimensionell interiördesign som placerar element i olika plan, för att ge en mer ombonad rumskänsla. Dessutom vill Audi framhäva ett särskilt fokus på ergonomi, men också ett komfortfokus med generösa ytor och mycket mjuka material.

Storleksmässigt mäter Q6 e-tron 4 771 millimeter på längden och har en bredd på 1 939 millimeter och höjd på 1 648 millimeter. Bagaget lastar 526 liter och 1 529 liter vid fällda säten. Fram finns dessutom en frunk på 64 liter. Audi Q6 e-tron quattro får dra hela 2400 kg på kroken.

Svenska priserna

Beställnigen av Q6 e-tron och SQ6 e-tron startar i nästa vecka, de första leveranserna är sedan planerade till sommaren. Priserna på Q6 e-tron quattro börjar på 885 000 kr och Audi SQ6 börjar på 1 123 400 kr.

Video

Christoffer Gullin från Elbilsmagasinet är kollat in den nya modellen:

Likväl kollegan och det extremt pålästa Audi-proffset Peter Esse har kollat in den:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.