BMW M har lagt vantarna på BMW i7 – lanserar märkets kraftfullaste elbil hittills

BMW M visar idag en ny prestandamodell baserad på elbilen BMW i7. Det är den kraftfullaste och snabbaste elbilen från BMW med en maximal effekt på 490 kW (660 hk).

BMW i7 M70 xDrive är den tredje helt eldrivna modellen från BMW M efter i4 M50 och iX M60. Med en systemeffekt fördelad på 210 kW (258 hk) på framaxeln och 365 kW (489 hk) på bakaxeln klarar den nya prestandastinna i7:an 0 till på 3,7 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

Får ett effektsparande läge

I elbilen sitter ett batteri på 101,7 kWh som ska ge en räckvidd på upp till 560 kilometer. Genom ett nytt körläge kallat Max Range kan räckvidden dessutom uttökas med ytterligare 15 till 25 procent. I det körläget begränsans den maximala effekten och toppfarten till 90 km/h. Dessutom begränsar den klimatanläggningen för att effektivsera drivlinan.

BMW M ser Max Range läget som ett användbart verktyg i situationer där föraren inte kunnat ladda elbilen vid ett delmål på grund av att laddaren varit ur funktion, och föraren måste köra vidare till ett annat alternativ.

När det kommer till just laddning kan BMW i7 M70 xDrive ladda med upp till 195 kW på en snabbladdare. Förkonditioneringen av batteriet för snabbare laddning kan både aktiveras automatiskt som en del av navigationsrutten men också manuellt av föraren. AC-laddningen är möjlig med upp till 22 kW.

I äkta M-manér har flertalet optimeringar gjorts till chassit och plattformen. Chassit är omarbetet för en mer aktiv körning. Bland standardutrustningen finns en M-specifik adaptiv tvåaxlig luftfjädring, aktiv integralstyrning samt Executie Drive Pro som är en aktiv lutningsstabilisering som använder sig av elektriska svängmotorer som jämnar ut svajningstendenser mycket snabbt och med hög precision.

Det svenska priset för BMW i7 M70 xDrive börjar från 1 826 100kr och lanseringen är planerad till andra halvan av 2023.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.