NHTSA vill att Tesla uppdaterar FSD Beta-mjukvaran i 363 000 bilar efter brister

I USA har Tesla rullat ut sin mest avancerade nivå av förarassistanssystem. Tesla kallar den för FSD Beta (Full Self Driving Beta) som tydligt beskrivs vara i teststadiet Beta. Idag har 363 000 Tesla-förare aktiverat mjukvaran i USA. Detta är mjukvaran som på sikt ska göra Teslas bilar helt självkörande.

Men nu menar den amerikanska transportmyndigheten NHTSA som granskat mjukvaran att man upptäckt brister. Därför har man utfärdat en så kallad ”återkallelse” på mjukvaran.

– FSD Beta-programvara tillåter ett fordon att överskrida hastighetsgränser eller färdas genom korsningar på ett olagligt eller oförutsägbart sätt vilket ökar risken för en olycka, skriver NHTSA i sin rapport.

”360 000 Teslor återkallade”

Detta är alltså samma brist som många medier under gårdagen under dramatiska former rubricerat som ”Tesla återkallar 360 000 bilar”. Men fullt så dramatiskt är det alltså inte.

Även om Tesla inte håller med, så valde Tesla att acceptera ”återkallelsen” av mjukvaran som en form ”av en överflöd av försiktighet”, står det att läsa i rapporten. Det kommer då ske i form av en rutinmässig mjukvarauuppdatering och gäller endast i USA. Senaste den 15 april kommer Tesla ha skickat ut den nya mjukvaran.

Detta är FSD Beta

FSD Beta kan i stort sett navigera från punkt A till B helt utan att föraren behöver göra något (mer än att övervaka att allt går rätt till). Bilen läser själv av skyltar, trafiksignaler och förhåller sig till den övriga trafiken. Funktionen fungerar både på motorväg, landsvägar och i stadstrafik.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.