Mercedes Vision One-Eleven visar framtidens elmotor i prestandasegmentet

Mercedes har visat upp ett koncept på en eldriven hypersportbil med inspiration från 70-talet. Konceptet Vision One-Eleven är en ny modern tolkning av experimentbilen C 111 som Mercedes utvecklade under perioden.

Genom studien vill man bland annat demonstrera en ny motor från Yasa. En traditionell elmotor kan bara leverera maximal prestanda under hård körning under en viss tid. Sedan blir lindningar varma, det elektromagnetiska motståndet ökar, vilket minskar effekten.

I konceptet sitter istället en axialflödesmotor som har kortare lindning och direkt vätskekylning vilket ska möjliggöra stora kraftuttag under lång tid. Yasas motor med en effekt på 200 kW kan kontinuerligt ge 150 kW. Axialflödesmotor är också extremt kompakt och har ibland smeknamnet pannkaksmotor.

Även om konceptet Vision One-Eleven inte blir verklighet rakt av så kommer tekniken på sikt att bli verklighet. Den framtida generationen av Yasas axialflödesmotorer kommer att tillverkas vid Mercedes Berlin-Marienfelde-fabrik. Dessa kommer sedan att vara kärnan i den kommande drivlinan för biltillverkarens prestandasegmentet.

Interiören är enkel och minimalistisk med stolar som är helt integrerade i interiören vilket ska förmedla en känsla av en skulptur. Färgsättningen är futuristiskt retro-inspirerad.

Ingen lyxmodell är komplett utan en accessoar. Weekendväskan i silver, orange och svart plockar upp färgerna och materialen från kupén. Den har en särskild framhävd plats i bagaget under en baklucka i glas.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.