Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

Mercedes EQS är här: ”Eldriven ultralyx med 77 mils räckvidd”

Mercedes EQS är märkets första elbil designad som en elbil helt från grunden. Den erbjuder imponerande räckvidd på upp till 770 kilometer, laddkapacitet på 200 kW och 500 hästkrafter. Samtidigt är den extremt aerodynamisk vilket också gör den till en mycket effektiv elbil.

Mercedes beskriver själva elbilen med orden: Eldriven ultralyx. Säljstart är i juni och de första leveranserna kommer till Sverige i augusti. Mercedes har dock inte kommunicerat några svenska priser.

Från start kommer Mercedes EQS i två utföranden med ett batteri på 107,8 kWh. Bakhjulsdrivna EQS 450+ får 328 hästkrafter (245 kW) och gör 0 – 100 på 6,2 sekunder.

Den andra varianten är en fyrhjulsdriven EQS 580 4MATIC som producerar 500 hästkrafter (385 kW) och ska klara 0 – 100 på 4,3 sekunder. Det planeras dessutom för en prestandamodell med hela 730 hästkrafter.

Laddning

Mercedes EQS har en laddkapacitet på 200 kW (DC). Det innebär att det tar ungefär en halvtimme att ladda batteriet fullt. På 15 minuter ska det gå att få 30 mils körning. Hemmaladdning sker via ombordladdare med en kapacitet på 22 kW (AC). Att ladda från 10 till 100 procent tar ungefär fem timmar med AC-laddning.

Dessutom är bilen kopplad till Mercedes laddnätverk Me Charge som ger tillgång till fler än 200 000 laddpunkter i Europa genom ett och samma abonnemang.

Tekniska innovationer

Ljuset visar färdriktningen.

EQS kommer med en hel del ovanliga tekniska lösningar. Bland annat en styrbar bakaxel som i basutförande kan svänga 4,5°. Det ska ge snävare svängar. Genom en trådlös uppdateringen ska ägaren dessutom kunna beställa ännu mer styrning med ända upp till 10° styrvinkel

Bland andra innovationer finns helt automatiska dörrar, som både öppnar också stänger sig för föraren. Det räcker att föraren närmar sig bilen. De andra dörrarna kan också öppnas och stängas elektroniskt direkt från bilen eller mobilen.

Bilens strålkastare består av 2,6 miljoner mikrospeglar som tar strålkastarna till en helt ny nivå. De kan rikta ljuset och till och med projicera bilder i vägbanan. Till exempel för att påvisa ett filbyte.

Mercedes EQS levereras också med Mercedes egna autonoma körsystem Drive Pilot. Bilen kan då ta hand om körningen i stadstrafik i hastigheter upp till 60 km/h. Ett intelligent parkeringssystem ska göra det möjligt för bilen att parkera helt själv på parkeringsplatser utrustade med rätt stödteknik.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Dagens Nyheter har träffat Volvochefen Håkan Samuelsson inför börsintroduktionen av Volvo Cars. För tidningen berättar han mer om Volvos framtida planering kring nya elbilar....

Elbil

Nu ska Toyota satsa på elbilar. Med det kommer en global satsning på motsvarande 116 miljarder kronor på batterier till elbilar under de kommande...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons