M Sverige vill se tydligare information om räckvidden på elbilar under vintern

Tesla Model 3 täckt i snö.

Räckvidden på elbilar blir kortare under vintern. Det är ett allmänt känt faktum. Däremot är det mer okänt i vilken utsträckning räckvidden påverkas av vinterkylan. Något som gör det svårt för konsumenter som överväger att köpa elbil.

Norska motorförbundet NAF och tillsammans med Motor.no har under lång tid testat räckvidden på flera elbilsmodeller under vintern. Deras tester visar att skillnaderna varierar stort mellan olika modeller. Den angivna WLTP-räckvidden kan variera med allt från -10 procent till -30 procent när temperaturerna sjunker en bit under nollan.

Den svenska konsumentorganisationen M Sweden vill se tydligare marknadsföring kring elbilar och räckvidder på vintern. Det berättar organisationens tekniska expert Carl-Erik Stjernvall i en intervju med SVT Nyheter.

– Den informationen får man inte när man köper bilen, utan den enda du har är den här uppgiften om räckvidd enligt den jämförelsemetoden som man har, som är WLTP, säger Carl-Erik Stjernvall.

Idag behöver bilsäljarna och biltillverkarna inte uppge några andra siffror än just WLTP-räckvidden. Carl-Erik tror att många av de som köpt elbilar fram tills idag ändå har gjort sin research eftersom de har ett större intresse för ny teknik.

Nu ser kundgruppen däremot annorlunda ut – nu köper en betydligt bredare skara människor elbilar. Människor som inte har samma teknikintresse utan snarare bara är ute efter att köpa en elbil som fungerar.

Vill se en proaktiv bransch

M Sverige vill se en proaktiv bransch som blir bättre på att lyfta fram informationen om en mer realistisk räckvidd under olika förhållanden. Alternativet skulle vara att ARN tvingas arbeta fram en praxis som branschen inte gillar.

– Det kan handla om att man skriver i reklamen om att det är den bästa siffran man har är 50 mil, men att man på vintern kanske kommer 42 mil om det är minus fem grader. Då vet man vad man kan förvänta sig på vintern och vad det är för skillnad, säger Carl-Erik Stjernvall.

Mer läsning:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.