Lexus ska ge Toyota ett ”elbilen först”-tänk nu när Toyota inser allvaret

Toyota har en ny ledning på igång och under måndagen hölls en lång frågestund med den nya VD:n Koji Sato. Mycket kretsade kring elektrifiering och elbilar där Koji Sato kommer leda Toyota in i en ny era.

Toyota har kritiserats för att ha halkat efter i skiftet till elbilar. Idag har man endast lanserat elbilarna Toyota bZ4X, Lexus RZ 450e och Lexus UX300e. För Koji Sato är det nu viktigt att Toyota kan börja lansera konkreta produkter.

– I praktiken tror vi att vi är biltillverkaren med bilar som är roliga att köra och även skänker glädje. Ägarskapet måste spegla att vi vill göra våra kunder så nöjda som möjligt och få dem att le, säger Koji på frågan om vilka typer av elbilar företaget kommer utveckla.

Koji Sato framhåller att Toyota har utvecklat elbilar under många år. Men samtidigt har man också kommit till vissa insikter:

– Vi har arbetat med elbilar i många år. Hittills var vår biltillverkning varit baserad på ICE-plattformar men vi har lärt oss att det finns vissa saker som skiljer sig mellan utvecklingen av elbilar och bensinbilar, säger Koji Sato.

– Vi måste till fullo förstå elektrifieringen, värmehanteringen och även aerodynamiska krav som är helt olika mellan plattformarna, säger Koji Sato.

Lexus ska leda skiftet

Det kommer bli Lexus som ska driva på skiftet till elbilar inom koncernen när den nya ledningen nu ska fokusera på en omfattande affärsreform.

Nya VD:n Koji Sato och Toyotas tre nya fokusområden.

– För att leverera attraktiva elbilar till fler kunder måste vi strömlinjeforma grundstrukturen i våra bilar. Med ett ”elbilen först”-tänk måste vi drastiskt förändra vårt sätt att göra affärer från tillverkning till försäljning och service. Lexus kommer att leda denna omvandling, berättar Koji San.

Vidare poängterar Koji Sato att förutsättningarna skiljer sig från land till land. Politiska förutsättningar, ekonomiska beslut, synen på transporter och ländernas ambitioner mot klimatneutraliet är alla olika.

– Jag tror att vi måste erbjuda alternativ. Å andra sidan finns det många länder där elektrifieringen har avancerat och i dessa områden eller de marknaderna måste vi också visa och rulla ut en konkret produkt och sedan också besluta om vilka typer av produkter vi ska utveckla, sa Koji.

Hela den engelsk-dubbade pressträffen finns att se i videon nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.