Borlänge först ut när IKEA storsatsar på snabbladdare – öppnar om två veckor

För ett år sedan delade Ikea med sig av planerna på bygga 700 laddpunkter fördelade över 20 varuhus i landet. Satsningen inkluderar både snabbladdare och destinationsladdare.

Nu öppnar snart Ikea den första stationen. Det är vid Ikea Borlänge där det just nu byggs 32 laddpunkter med planerad driftstart under vecka 9.

Av de 32 laddpunkterna i Borlänge är 16 stycken snabbladdare. De kommer att erbjuda en kapacitet på minst 150 kW. För Borlänge innebär det att antalet snabbladdare tredubblas på orten.

Skissbild: IKEA-varuhus med snabbladdare.

– Med den här satsningen blir det lättare att besöka Ikea om man har en elbil. Dessutom förstärker vi den svenska laddinfrastrukturen rejält, säger Johan Mårtensson, Fulfilment Sourcing Manager på Ikea Sverige.

Det är Recharge som står bakom laddarna och ansvarar för installationen, underhållet och driften av laddarna.

– Det arbete som Ikea och vi på Recharge nu gör, kommer att ge en rejäl uppgradering av den svenska laddinfrastrukturen. Dessa laddstationer kommer att bli några av de största i Sverige och vi på Recharge är stolta över att vara en del av detta arbete. Vi är måna om att våra laddstationer byggs på platser med mycket trafik där det finns ett bra utbud av tjänster och Ikea är därför en perfekt partner för oss, säger Håkon Vist, VD på Recharge.

Fler laddpunkter på gång

Arbetet med att installera fler laddpunkter över landet startar nu under våren 2023. Av de planerade 700 laddpunkterna kommer det bli 280 snabbladdare med en kapacitet på mellan 150 och 300 kW. De flesta kommer att vara på plats senast 2024.

Nästa varuhus på tur att inviga nya snabbladdare och destinationsladdare är Ikea Bäckebol, norr om Göteborg.

Artikel: Läs mer om Ikeas planer här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.