Laddboxtillverkaren Easee svarar på kritiken från Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverket har valt ut sex populära laddboxar på marknaden för provtagningar. Avsikten är att sätta produkterna på prov genom en rad tester för att säkerställa att de uppfyller alla säkerhetskrav. Planen var att resultatet skulle redovisas när alla tester var klara, men i ett fall har resultatet delvis redan läckt ut. Och kritiken var svidande.

Det var laddboxen från Easee Home som enligt Elsäkerhetsverket saknar både jordfelsbrytare och inte uppfyller kravet på DC-skydd. Det framkom i ett brev som myndigheten skickat till Easee, skriver tidningen Elinstallatören.

Nu har Easee svarat på kritiken. I ett svar framhåller de att deras boxar uppfyller kraven, och att de har en inbyggd jordfelsbrytare.

”EU:s produktförordningar tillåter tillverkare att välja hur de uppfyller de väsentliga kraven i lagstiftningen. Tillverkaren kan välja att tillämpa harmoniserade standarder eller använda andra tekniska specifikationer”, står det att läsa i Easees svara enligt Elbilen i Sverige.

I ett uttalande försäkrar sig Easee om att boxarna är säkra och att kunderna kan ladda tryggt:

”Easee vill försäkra alla våra kunder om att de kan ladda helt tryggt och säkert varje dag. Säkerhet har alltid varit vårt huvudfokus som företag. Sensorerna ser hela tiden efter onormala förändringar i strömmar, spänningar, temperaturer och luftfuktighet, samt att jordfelsbrytaren fungerar som den ska.”

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.