Terrängsuven Ineos Grenadier kommer som elbil 2026

Brittiska Ineos Automotive lanserade förra året den robusta terrängsuven Grenadier inspirerad av äldre Land Rover Defender. Sir Jim Ratcliffe som är ägare av kemikalie- och petroleumkoncernen Ineos saknade helt enkelt det nedlagda originalet och valde att bygga en egen bil. Nu avslöjar han att en eldriven variant också är på gång.

– Jag vet inte hur mycket vi har pratat om den elektriska versionen av Grenadier, men vi är långt gångna i det projektet, berättar Jim Ratcliffe för Autoexpress.

Den eldrivna versionen kommer bli något mindre än Grenadier. Han beskriver den som ett renodlat terrängfordon som kommer vara betydligt mer robust. Genom att göra den mindre kommer den bli mer ändamålsenlig för terrängkörning då den måste bli lättare.

Det kommer däremot dröja några år innan Ineos kommer lansera modellen. Det finns vissa tekniska framsteg som man vill invänta. Målet är att kunna erbjuda en verklig räckvidd på omkring 400 kilometer.

– Så 400 kilometer med ett fordon av denna storleken och vikt, tycker jag skulle vara en bra prestation, säger Jim.

I de bästa av världar hade Jim också velat vänta in en mer mogen 800-voltsarkitektur, då det medför en hel del fördelar. Däremot ser han inte det som rimligt att vänta så länge. Då hade man inte kunnat lansera den eldrivna versionen förrän 2027 eller 2028.

Ineos har som mål att lansera den eldrivna versionen av Grenadier runt 2026. Därför kommer man istället använda en mer beprövade 400-voltsarkitekturen.

– Vi måste anamma framtiden som helt klart i en stadsmiljö kommer att vara elektrisk. Men även i en lantlig miljö om du är en bonde kommer du förmodligen att ha ett elfordon som du kan köra runt med på dina ägor och sådant, avslutar Jim.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.