Lancias första elbil kommer 2024 – här är planerna och nya konceptet

Idag har Lancia visat upp konceptet Lancia Pu+Ra HPE som ska illustrera Lancias väg framåt som elbilsmärke. Elektrifieringsplanerna är nämligen tydliga. Nästa år kommer Lancia att lansera sin första elbil och från 2028 kommer man enbart att sälja elbilar.

Planerna framåt inkluderar tre elbilsmodeller. Den första är en helt eldriven version av Lancia Ypsilon som Lancia kommer att visa upp i början av 2024.

– Den blir fyra meter lång och tar formen av en typisk europeisk bil. Den är så gott som klar, sa Lancia-chefen Luca Napolitano under presentationen idag.

2025 kommer också en prestandaversion av Lancia Ypsilon, med namntillägget HF. Den blir bredare, lägre och får en uppsättning motorer som tillsammans ska leverera 240 hästkrafter.

– Den blir sportigare med snabb acceleration och blir en elbil för entusiaster, tillade Luca.

Året efter det kommer Lancias nya eldrivna flaggskeppsmodell Gamma. Den blir 4,7 meter lång och tar rollen som en elegant sportback med radikal design, om via ska tro Luca. Två år senare kommer Lancia Delta som elbil, men ”här får vi vänta lite till på detaljerna”.

Konceptet visar vägen

För att illustrera Lancia långsiktiga strategi har man idag visat upp konceptet Lancia Pu+Ra HPE. Konceptet ska vi se som en sorts tioårsplan. Men de kommande tre elbilarna Ypsilon, Gamma och Delta kommer att hämta inspiration från Pu+Ra.

Konceptet kommer erbjuda upp till 700 kilometer i räckvidd, och att ladda fullt ska ta strax under 10 minuter. Pu+Ra kommer också bli särskilt effektiv med en förbrukning på 10 kWh per 100 km.

Här finns flera särskilt aerodynamiska attribut som kan leta sig in i produktionsmodellerna. Lancia lyfter fram ett lågt tak, smala digitala ytterbackspeglar och aerodynamiska hjul.

Interiört vill Lancia förmedla en känsla av ett andra hem, med hållbara material och modern teknologi. I fokus står ett nytt infotainmentsystem som Lancia valt att kalla Sala.

Lancia beskriver det som ett nytt sätt att integrera ljud, klimatkontroll och ljuskontroller i ett och samma gränssnitt. Hela känslan och stämningen i bilen kan förändras med en knapptryckning. Sala är en konkret detalj som kommer till Lancia Ypsilon.

– Detta är vårt varumärke under de kommande 10 åren. Ett löfte om design, innovation, teknologi och ett löfte om elektrifieringen, avslutar Luca Napolitano

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.