Krockad Tesla Model X dök upp i Ukraina – väcker frågor om säkerhet

Förra året krockade CNBC-redaktören Jay Yarow sin Tesla Model X i USA. Bilen blev utdömd av försäkringsbolaget och hamnade på skroten och Jay tänkte inte mer på det. Men så plötsligt, ett halvår senare började Jay plötsligt få notiser från sin Tesla igen eftersom han aldrig kopplade bort den från sin telefonapp. Det visade sig att skroten hade sålt vidare bilvraket på auktion.

I appen kunde han spåra bilen till södra Ukraina. Någon hade alltså köp bilen, skeppat den till Ukraina och reparerat den. Jay kunde också se att den nya ägaren också använde hans Spotify-konto som fortfarande fanns inlagt i bilen.

– Här är en ovanlig situation. Jag hade en Tesla och kraschade den, den blev inlöst. Och nu är den i Ukraina? Och någon där lyssnar på Drake på mitt fortfarande inloggade Spotify-konto, skriver Jay Yarow på X.

Att skrotade bilar skeppas utomlands hör inte till ovanligheterna. I detta fallet hade bilen auktionerats ut via Copart som specialiserat sig på utdömda bilar och säljer omkring två miljoner bilar årligen. Sådana utdömda bilar får inte köras på amerikanska vägar, men vissa länder är inte lika stränga och hit skeppas dessa bilarna.

Väcker frågor om säkerhet

Det är väl alltid fint när bilar kan repareras och få en andra chans på annat håll. Men det hela väcker också frågor om IT-säkerhet. I Jays bil fanns sparade telefonlistor, en historik av besökta adresser och annan snarlik personlig data. Något som skulle kunna missbrukas om den förra ägaren var en högprofilerad person, skriver CNBC om händelsen.

– Vad skulle en kändis resehistorik och telefonbok vara värd för en utpressare eller en kidnappare? frågar sig Ken Tindell, som arbetar med IT-säkerhet på Canis Labs.

Tesla erbjuder ingen möjlighet att radera data på distans vilket kan innebära att en bil som skrotas och sedan väcks till liv igen kan göra att den personliga datan hamnar i fel händer. Tindell och andra säkerhetsexperter efterlyser nu en möjlighet för Tesla-ägare att fjärradera all data i sina bilar på distans. Något som exempelvis Apple erbjuder med sina telefoner.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.