Kia EV6 blev Årets Bil 2022 – följt av Renault Megane E-Tech och Hyundai IONIQ 5

Juryn bakom den årligt återkommande utmärkelsen Årets Bil (Car of the Year) har utsett en vinnare för 2022. Vinnaren blev elbilen Kia EV6. Totalt tävlade sju finalisten om den anrika titeln.

På tredjeplats kom koncernsyskonet Hyundai IONIQ 5, omkört av Renault Megané E-Tech som knep andraplatsen. De andra finalisterna i fallande ordning blev Peugeot 308, Skoda Enyaq iV, Ford Mustang Mach-E och Cupra Born.

Totalt var sex av finalisterna elbilar. Den sjunde modellen (Peugeot 308) finns som bensin, diesel eller pluginhybrid. Innan den första gallringen påbörjades fanns det totalt 39 nominerade bilar, varav 18 var elbilar.

  1. Kia EV6 (279 poäng)
  2. Renault Megané E-Tech (265 poäng)
  3. Hyundai IONIQ5 (261 poäng)
  4. Peugeot 308 (191 poäng)
  5. Skoda Enyaq iV (185 poäng)
  6. Ford Mustang Mach-E (150 poäng)
  7. Cupra Born (144 poäng)

– De sju finalisterna speglar den imponerande övergången till eldrivna bilar som just nu pågår inom fordonsbranschen, säger Frank Janssen, juryordförande för Årets Bil.

– Det är en stor ära att vinna Årets Bil 2022 och det är första gången Kia vinner detta prestigefyllda pris. Kia EV6 höjer den tekniska nivån och gör elektrisk mobilitet underhållande, bekväm och tillgänglig genom att kombinera lång verklig räckvidd, ultrasnabb laddningskapacitet och rymlig högteknologisk interiör med en engagerande körupplevelse. Kia EV6 ger en spännande föraning om vad som fortfarande väntar i vårt växande elektrifierade modellutbud, säger Jason Jeong, VD Kia Europe.

I juryn sitter 61 motorjournalister från 23 länder runtom i Europa. De poängsätter finalisterna i flera olika kategorier som förarmiljö, prestanda, värde, miljö, upplevelse, innovation och säkerhet.

Årets Bil 2022-ceremonin

En repris på prisceremonin kan du se i videospelaren nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.