Inget förbud mot elbilar i Wyoming – det var bara ett vresigt utspel

Foto: Electrify America, som bland annat bygger laddinfrastruktur i Wyoming.

Samtidigt som världen ställer om till ett fossilfritt samhälle rapporterade flera medier tidigare i veckan att delstaten Wyoming i USA ville gå åt andra hållet. I ett lagförslag föreslog delstaten att börja fasa ut och helt förbjuda elbilar till 2035.

Föreslaget lyfte bland annat fram bristande laddinfrastruktur i den glest befolkade delstaten, bristande rutiner för återvinning av batterier och krav på ökad elproduktion som skäl till att förbjuda elbilar. Dessutom menar man att USA har investerat tungt i olje- och gasindustrin och att skiftet till elbilar skulle göra tusentals arbetslösa.

Nu visar det sig att delstaten trots allt inte kommer gå mot strömmen. Bakom förslaget stod republikaner i Wyoming med senator Jim Anderson i spetsen. Syftet var att ”värna om och skydda delstatens ekonomi som till stor del är beroende av gas och olja”.

I en intervju med The Washington Post förklarar Jim Anderson att han egentligen inte har något emot elbilar. Han ville bara få ut ett budskap:

– Jag har problem med att någon säger: ”Köp inte fler fossilbilar”. Vi inte är nöjda med de delstater som förbjuder våra bilar, säger Jim. Han inflikar så klart också att han och hans fru kör diesel- och gasbilar.

Utöver stora naturtillgångar med olja och kol har Wyoming också stora tillgångar på kobolt och grafit. Två mineraler som är viktiga till tillverkningen av batterier till elbilar. Dessutom har Wyoming fått statliga stöd på motsvarande 240 miljoner kronor för att bygga snabbladdare längs delstatens största vägar.

Förslaget som saknar utbrett stöd lär alltså inte röstas igenom, betoner Washington Post. Det hela var bara ett utspel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.