Hyundai och Kias nya luftridå ska förlänga räckvidden på elbilar

Hyundai Motor Company och Kia har idag presenterat en ny finess som ska ge elbilar längre räckvidd. ”Active Air Skirt” (AAS) och kan närmast beskrivs om en ridå som fälls när under färd för att minska luftmotståndet i höga hastigheter.

Monterad mellan den främre stötfångaren och framhjulen sitter AAS dold i låga hastigheter. När bilen når en hastighet på över 80 km/h fälls ridån ner och förändrar hur luften flödar runt bilen. När sedan hastigheten sjunker under 70 km/h fälls ridån undan igen. AAS kan fungera i hastigheter på upp till 200 km/h.

Hyundai Motor och Kia har testat och utvärderat systemet på en Genesis GV60 och märkt en 2,8 procent minskning av luftmotståndet. Något som i praktiken innebär en räckviddsförbättring på sex kilometer. Företaget har sökt patent för idéen, och överväger att sätta den i produktion efter ytterligare hållbarhets- och prestandatester.

– Denna teknik förväntas ha en större effekt på modeller som stadsjeepar där det är svårt att förbättra den aerodynamiska prestandan. Vi kommer att fortsätta att sträva efter att förbättra körprestandan och stabiliteten hos elbilar genom förbättringar av aerodynamiken, berättar Sun Hyung Cho, ansvarig för karossdesign på Hyundai Motor Group.

Videon nedanför visar finessen:

En förbättring på sex kilometer kan tyckas vara lite, men Hyundai och Kia lyfter fram tanken ”många bäckar små, gör en stor å”. Som ett exempel lyfter fram företagen fram Hyundai Ioniq 6 som en tydlig demonstration på hur man kombinerat många små innovationer som tillsammans ger en större helhet. Här finns en kombination av små insatser som spoilers, aktiva luftspjäll och luftridåer som tillsammans bidrar till att ge bilen ett Cd-värde på 0,21.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.