Geely levererar vass teknik i nya elbilen Geely Yinhe E8

I Geely-koncernen ingår en rad bilmärken där de mest kända i vår del av världen är Volvo, Polestar och Zeekr. Men Geely-koncernen är betydligt större än så och som en viktig del av Geelykoncernen finns också det egna bilmärket Geely Auto.

I våras visade Geely Auto upp det första konceptet i en helt ny elbilsserie som man då kallade för Galaxy. Det i form av bilmodellen Galaxy Light som är baserad på SEA-plattformen som också sitter i Volvo EX30, Polestar 4 och Zeekr X.

Nu visar Geely Auto upp mer av den första produktionsklara modellen baserad på det konceptet. Samtidigt tycks man ha döpt om serien från Galaxy till Yinhe vilket är det kinesiska ordet för ”vår galax”. Namnet på den första modellen blir således Geely Yinhe E8.

Geely lyfter fram några av nyckeltalen hos Yinhe E8. Bland annat ska den klara att göra 0 till 100 km/h på 3,49 sekunder vilket är möjligt med hjälp av bilens två motorer som tillsammans levererar en total motoreffekt på 475 kW.

Yinhe E8 är utrustad med en 800-voltsarkitektur som ska stödja ultrasnabba laddningshastigheter. Det ska vara möjligt att ladda på med 180 kilometer på endast fem minuter. Yinhe E8 erbjuds i tre olika räckviddsutföranden på 550, 620 och 665 kilometer. Samtliga sträckor dock uppmätta i den generösa kinesiska CLTC-körcykeln.

Mycket av det vi såg i Light följer med till produktionsmodellen. Bland annat det extremt slanka aerodynamiska linjerna. E8 får ett imponerande lågt Cd-värde på 0,199.

Yinhe E8 är också en tydlig demonstration i teknik och design. Bland annat får modellen en front som tydligt ska illustrera framtiden i form av en upplyst grill bestående av 158 ljus som ska kunna visa en rad olika ljusshower.

I kupén finns också en 45-tums ultrabred 8K-skärm som sträcker sig över hela instrumentbrädan. Märkets helt egenutvecklade operativsystem drivs av en Qualcomm Snapdragon-processer och ska erbjuda de senaste och mest innovativa digitala upplevelserna, lyder löftet. Här finns allt från bioupplevelser, musikunderhållning till spel.

Den officiella försäljningen och de första leveranserna av Yinhe E8 ska börja i Kina redan under denna månaden. Inom några månaderna finns det också en ambition om att expandera till flera globala marknader. Om Europa och Sverige är inräknat i det återstår att se.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.