Framtidens Skoda Enyaq ska ladda batteriet på 12 minuter

Det blir en ny generation Skoda Enyaq som kommer att bli först ut på Volkswagen-koncernens nya SSP-plattform när den tjeckiska biltillverkaren ska ta sig an den senaste tekniken från koncernen. 

Enyaq blir då en del av en helt ny generation elbilar med förbättrad räckvidd, effektivitet och kostnader jämfört med MEB-plattform som sitter i dagens Enyaq-modeller. Bland annat ska SSP-plattformen ha stöd för betydligt snabbare laddning där det ska ta så lite som 12 minuter att ladda batteriet från 10 till 80 procent

SSP-plattformen kännetecknas av en flexibilitet som ska fungera över hela koncernens modellutbud i alla segment. Något som ska ge större skalfördelar och lägre produktionskostnader.

Det var i samband med lanseringen av nya Skoda Kodiaq som märkets VD Klaus Zellmer delade med sig av de första detaljerna om framtiden för Enyaq. Den nya generationen Enyaq med den nya plattformen kan komma 2028 eller 2029 enligt Zellmer. 

– Det är då Enyaq kommer att vara baserad på SSP-plattformen. Förresten så ska vi producera den vid vår produktionsanläggning i Mlada Boleslav i Tjeckien, berättade Zellmer. 

Hur framtidens Enyaq kommer att skilja sig åt från den kommande generationen är fortfarande något som ”Skoda arbetar på”. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.