Första bilderna visar: Även elbilen Lexus RZ 450e kan få en annorlunda ratt

Lexus förbereder sig för premiär av sin nya elbil Lexus RZ 450e. I samband med det delar Lexus med sig av ett gäng nya bilder. En interiörbild visar att även Lexus, precis som koncernsyskonet Toyota, har tankar om att utrusta sina bilar med en annorlunda ratt.

Den flygplansinspirerade ”yoke”-ratten kompletteras troligtvis också av steer-by-wire-teknik. Det är dock ännu inte bekräftat av Lexus. Däremot har Toyota planer på att introducera det i syskonmodellen Toyota bZ4x längre fram.

För Toyotas del så kommer varken den udda ratten eller steer-by-wire-tekniken finnas med från start. Det är något som introduceras i Europa och Sverige längre fram. Det är högst troligt att det även kommer gälla Lexus nya modell som då i samband med introduktionen först kommer få en vanlig ratt och mekanisk styrning.

Toyota har tidigare berättat att steer-by-wire kommer ge en betydligt behagligare körupplevelse. Man kan ta bort ”störningar” från ojämna vägar och ge föraren bättre kontroll. Dessutom kan man kontrollera utslagen på rattrörelserna så att föraren aldrig behöver korsa armarna.

Lexus har inte släppt några uppgifter om räckvidd eller prestanda för RZ 450e. Däremot kan vi anta att den kommer matcha Toyota bZ4X och Subaru Solterra som bygger på samma plattform. BZ4X får en räckvidd på upp till 511 kilometer och kommer både i en fram- och fyrhjulsdriven version.

Premiären av Lexus RZ 450e kommer att äga rum den 20 april.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.