Toyotas nya koncept på elbil: Toyota bZ4X får ’yoke’ och steer-by-wire

Inatt har Toyota presenterat en konceptversion av sin kommande satsning på elbilar under parollen ”Beyond Zero”. Först ut är konceptet Toyota bZ4X. Den fyrhjulsdrivna elbilen är framtagen i samarbete med Subaru och tillverkning är tänkt att starta i mitten av 2022.

Toyota går inte in på några tekniska detaljer som prestanda, batteristorlek eller räckvidd. I samband med presentationerna fick vi endast ta del av några grundläggande idéer i konceptet.

Bland finesserna finns steer-by-wire som gör att man kan ta bort ”störningar” från ojämna vägar. Det ska ge föraren bättre kontroll, skriver Toyota. Då ojämnheten i vägen inte letar sig vidare upp i rattstången.

Dessutom har man valt att ta bort den traditionella ratten och ersatt den med en flygplansinspirerad ”yoke”. Inte helt olikt den som Tesla visade upp i nya Model S.

Toyota skriver vidare att man gjort flera tekniska framsteg inom batteriteknik. Toyota bZ4X Concept är utrustad med en ny typ av batteri där räckvidden och prestanda inte påverkas av yttre faktorer. Även i kallare klimat ska räckvidden vara oförändrad, skriver Toyota. Dessutom är bilen utrustad med solpaneler, som ska ge extra räckvidd.

Den elektriska drivlinan har möjliggjort en tyst, men också rymlig interiör. Den ska bjuda in till att inspirera människor till att interagera och uppleva, skriver Toyota.

– Vår målkund är någon som lägger vikt vid sin tid tillsammans med familj och vänner. När de vill njuta av sådana tider kan Toyota bZ4X Concept fungera som en mötesplats för dem, säger chefsingenjören Koji Toyoshima i pressutskicket.

Toyota bZ4X är alltså den första modellen i den nya bZ-serien bestående av bilar med nollutsläpp. Till 2025 avser Toyota att erbjuda 15 helt helt eldrivna bilar globalt. I Europa fortsätter man dock i huvudsak att satsa på hybrider, skriver Toyota i samband med presentationen. Toyota tror endast att strax över tio procent av försäljningen kommer bestå av bilar med nollutsläpp vid den tidpunkten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.