Fords lyxmärke Lincoln steppar upp med planer på lyxiga elbilar – fem modeller ska vara på gång

Nyhetsbyrån Reuters citerar källor som säger att Fords amerikanska lyxmärke Lincoln Motors ska lansera minst fem stycken eldrivna suvar till 2026. Märkets första elbil ska komma sent under 2024 eller i början av 2025.

Källorna säger att Ford har planer på att förfina och forma om Lincoln till ett renodlat lyxbilsmärke med en helt elektrisk portfölj. Man vill bland annat utmana GM:s Cadillac som genomgår en liknande förändring.

Traditionella Lincoln och andra lyxbilsmärken har under en tid fått se sig omsprungna av andra märken. En ny utmanare på marknaden är Lucid Motors med sin lyxiga premiumsedan Lucid Air. Även Tesla har plockat kunder med Tesla Model S under lång tid.

Men också andra traditionella konkurrenter till Lincoln ligger redan steget före. Under våren startar Cadillac leveranserna av sin nya lyxiga el-suv Cadillac Lyriq. Modellen bygger på GM:s Ultium-plattform med ett batteri på 100 kWh och en räckvidd på omkring 550 kilometer.

Lincolns första elbil som kommer runt runt årsskiftet 2024–2025 ska bli en större SUV i storlek med Lincoln Aviator. Efter det följer fler mindre suvar som bland annat ska ersätta Lincoln Corsair och Lincoln Nautilus.

De mindre suvarna kommer att använda en modifierad version av den plattform som sitter i dagens Ford Mustang Mach-E, enligt källorna.

Endast laddbart till 2030

Konceptbild på en rymlig interiör i Lincolns framtida elbil.

Lincoln har som målsättning att ha ett helt laddbart utbud med modeller till 2030, enligt officiella uttalanden. Om de nya uppgifterna som Reuters tagit del av säger tillverkarens talesperson: ”Det är för tidigt att prata om specifika detaljer kring framtida fordons- eller produktionsplaner”.

Lincolns VD Joy Falotico kommenterade tidigare i februari kring Lincolns framtidsplaner:

– När vi accelererar Lincolns omvandling i Nordamerika och Kina så finns det inget bättre tillfälle än nu att driva Lincoln-varumärket framåt med elektrifiering. Elektrifiering kommer att ta ”tyst komfort” till en ny nivå med den smidiga, snabba accelerationen och fridfulla tystnaden som våra kunder förväntar sig av en Lincoln.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.